Alles over de groene kaart

Uw groene kaart

Wat is een groene kaart?

Elke eigenaar van een auto is wettelijk verplicht ten minste een WA-verzekering te hebben. Deze polis dekt de kosten wanneer u schade toebrengt aan derden. Na het afsluiten van deze verzekering krijgt u een groene kaart uitgereikt. Dit document bevestigt dat uw voertuig naar behoren verzekerd is en dient als een wereldwijd erkend verzekeringscertificaat.

Ondanks taalbarrières biedt de kaart helderheid over de vermelde gegevens. Circa 70 jaar geleden werd de internationale verzekeringsbewijs in het leven geroepen om slachtoffers te waarborgen wanneer het schadeveroorzakende voertuig uit het buitenland komt. Het was voor bestuurders essentieel om dit bewijs bij zich te hebben tijdens reizen naar andere landen. Het voordeel voor de bestuurder is dat de kaart alle cruciale details over de verzekering bevat. Tegenwoordig is het bezit van de internationale verzekeringsbewijs vaak niet meer strikt noodzakelijk, maar het blijft een waardevol document.

Groene kaart opvragen?! Klik op de button

Wat moet u weten over een groene kaart?

Groene kaart landen

In tal van landen is het tegenwoordig niet meer verplicht om de groene kaart mee te nemen. Desondanks zijn er nog steeds diverse landen waar een originele groene kaart, gedrukt op groen papier, een vereiste is – een kopie volstaat daar niet. De landen waarin een authentieke groene kaart verplicht is, omvatten: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Macedonië en Wit-Rusland. Wanneer u een reis plant naar of door een van deze landen, zorg dan dat u een originele groene kaart op papier bij u heeft.

Groene kaart geldig?

Op uw internationale verzekeringsbewijs vindt u de geldigheidsdatum vermeld. Standaard heeft een internationaal verzekeringsbewijs een geldigheid van één jaar, maar vaak wordt er een extra maand toegevoegd, waardoor de geldigheidsperiode op 13 maanden uitkomt. Wanneer uw verzekering jaarlijks wordt verlengd, zorgt de verzekeraar ervoor dat u automatisch een nieuwe internationaal verzekeringsbewijs ontvangt. Door de geldigheidsduur van 13 maanden te hanteren, wordt verzekerd dat u, zelfs als u op vakantie bent tijdens de verlenging, niet onverhoopt met een verlopen internationale verzekeringsbewijs in het buitenland verblijft.

Polisnummer groene kaart

Uiteraard bevat de internationale verzekeringsbewijs een schat aan waardevolle informatie. Een van deze gegevens is het polisnummer van uw autoverzekering, dat tevens een component vormt van het groene kaart nummer. Dit unieke polisnummer identificeert uw autoverzekering bij uw verzekeraar en/of tussenpersoon. Belangrijk om te realiseren is dat het polisnummer op de internationale verzekeringsbewijs slechts een deel is van het volledige groene kaart nummer dat u noteert op het Europees schadeformulier.

Groene kaart aanvragen

Vul uw informatie in en ontvang binnen 24 uur uw groene kaart, of kom langs op kantoor en krijg per direct uw fysieke groene kaart mee.

groene kaart voorbeeld
Taxiverzekering

Hier vindt u het groene kaart nummer

Indien u betrokken raakt bij een ongeval met uw auto, is het noodzakelijk een Europees schadeformulier in te vullen. Het is cruciaal dat u hierop het nummer van de internationale verzekeringsbewijs vermeldt. Deze kaart bevat diverse gegevens, en het betreffende nummer vindt u specifiek bij punt 4, aangeduid als ‘Landcode/Code verzekeraar/Nummer’. Dit unieke nummer is samengesteld uit drie elementen: het polisnummer van uw autoverzekering, de identificatiecode van de verzekeraar en de landcode van uw woonplaats. Dankzij dit nummer kan de verzekeringsmaatschappij alle benodigde details snel opsporen. Om een vlotte verwerking van de schadeclaim te garanderen, is het van essentieel belang dit nummer correct op het formulier te noteren.

Wanneer heeft u uw groene kaart nodig?

Hoewel het in Nederland niet verplicht is om de internationaal verzekeringsbewijs constant bij u te dragen, geldt dit wel voor enkele Europese landen. Het bewijs dat uw auto ten minste WA-verzekerd is, is daar essentieel. Voor geliefde vakantiebestemmingen zoals Frankrijk, Spanje en Italië hoeft u de internationaal verzekeringsbewijs niet bij u te hebben. Echter, bij reizen naar landen zoals Albanië, Marokko en Turkije is deze wel vereist. Ondanks dat het in Nederland geen vereiste is, kan het toch nuttig zijn de internationaal verzekeringsbewijs bij u te hebben. Hierop vindt u immers uw verzekering details en de telefoonnummers voor hulp bij schade of pech.

Wat is het verschil tussen groene kaart en kentekenbewijs

De internationale verzekeringsbewijs en het kentekenbewijs zijn niet hetzelfde en dienen elk een specifiek doel. De groene kaart dient als internationaal bewijs dat uw auto op zijn minst WA-verzekerd is. Na het afsluiten van een autoverzekering wordt deze aan u verstrekt. Het kentekenbewijs daarentegen, identificeert uw auto en bevestigt uw eigendom ervan. Dit document ontvangt u wanneer u een auto koopt. Hoewel ze verschillend zijn, vermeldt de groene kaart wel het kenteken van uw voertuig.

Groene kaart aanvragen

Na het afsluiten van uw autoverzekering ontvangt u uw internationale verzekeringsbewijs. En elke keer wanneer uw autoverzekering wordt verlengd, krijgt u zonder dat u hierom hoeft te vragen automatisch een vernieuwde groene kaart toegestuurd. Uw persoonlijke gegevens worden eveneens op deze kaart vermeld. Mocht u zijn verhuisd, dan blijft de groene kaart met het oude adres nog steeds geldig. U hoeft geen nieuwe kaart aan te vragen vanwege de adreswijziging. Bij de volgende verlenging van uw verzekering zal automatisch een internationale verzekeringsbewijs  met het bijgewerkte adres naar u worden verstuurd.

Groene kaart fysiek meenemen?

Hoewel veel verzekeraars tegenwoordig kiezen voor het digitaal beschikbaar stellen van de groene kaart, blijft de fysieke variant bij velen geliefd. Voorheen, vóór 1 juli 2020, was de kaart letterlijk groen van kleur. Nu is deze wit geworden, wat het uitprinten in zwart-wit vergemakkelijkt. Doorgaans kunt u de kaart downloaden via uw persoonlijke portal op de website van de verzekeraar, of ontvangt u deze per e-mail.

Bij taxiverzekering.nl bieden we een unieke service: kom langs bij ons op kantoor en ontvang direct uw fysieke, groene kaart. Deze klassieke groene tint zorgt ervoor dat de kaart duidelijk opvalt tussen al uw andere belangrijke documenten voor onderweg. Geeft u de voorkeur aan een digitale versie? Geef simpelweg uw gegevens door en binnen 24 uur sturen wij de groene kaart naar u op. Print deze thuis uit en u bent klaar voor uw buitenlandse rit!

Groene kaart verloren

Indien uw internationale verzekeringsbewijs heeft verloren of deze wordt gestolen, is het cruciaal om zo spoedig mogelijk een vervangend exemplaar aan te vragen.

Voor klanten van Taxiverzekering.nl is dit proces eenvoudig gebruiksvriendelijk: u kunt online, zonder kosten, een nieuwe internationaal verzekeringsbewijs aanvragen of direct bij ons op kantoor langskomen. Afhankelijk van uw keuze, kunt u de kaart per e-mail of post toegestuurd krijgen. In sommige gevallen behoort zelfs een combinatie van beide tot de mogelijkheden. Kiest u voor verzending per post, houd dan rekening met enige bezorgdagen. Indien snelheid echter prioriteit heeft, raden wij aan om de kaart per e-mail aan te vragen of om persoonlijk langs te komen bij onze vestiging. Op die manier kunt u met een gerust hart en zonder onnodige vertraging uw reis hervatten.

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs dat aantoont dat uw auto minimaal WA-verzekerd is. U ontvangt deze kaart na het afsluiten van een autoverzekering. Het document bevat essentiële verzekeringsgegevens en wordt erkend in vele landen wereldwijd.

De traditionele groene kaart is een fysiek document op groen papier dat uw autoverzekeringsdekking bewijst. De digitale groene kaart daarentegen is een elektronische versie van dit document, vaak beschikbaar als PDF. Beide versies bevatten dezelfde essentiële informatie, maar het is belangrijk om te weten welke vorm in welk land wordt geaccepteerd.

De groene kleur van de kaart maakt het gemakkelijk herkenbaar en onderscheidend van andere documenten. Deze kleur zorgt ervoor dat de kaart direct kan worden geïdentificeerd door autoriteiten of andere partijen in geval van een ongeluk of controle. Ondanks dat sommige digitale versies nu wit zijn voor het printgemak, blijft de naam "groene kaart" behouden.

Hoewel veel Europese landen de groene kaart erkennen, is het niet overal verplicht. Het is echter altijd raadzaam om de groene kaart bij u te hebben, omdat deze alle relevante verzekeringsgegevens bevat. Controleer altijd de vereisten van uw bestemmingsland voordat u op reis gaat.

Een internationaal verzekeringsbewijs is meestal 13 maanden geldig vanaf de uitgiftedatum. U krijgt jaarlijks automatisch een nieuwe kaart van uw verzekeraar bij verlenging van uw polis. Zorg ervoor dat u altijd een geldige kaart bij u heeft wanneer u op reis gaat.

Bereken uw premie

Wilt u een taxiverzekering afsluiten, of bent u benieuwd of u goedkoper verzekerd kan zijn. vraag nu vrijblijvend een offerte aan en krijg inzicht in wat taxiverzekering.nl voor u te bieden heeft.